Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
Marihuana iz na?eg sokaka


Otkrivena laboratorija za proizvodnju marihuane

Kako je saopštila policija u Srbobranu je otkrivena laboratorija za proizvodnju marihuane, koja se nalazila u podrumu kuće Vladimira J. (1981.) iz Srbobrana. Pronađeno je 135 sadnica marihuane i 108 grama sasušene biljke.

Vladimir J. osumnjičen je za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Istražni sudija u Novom Sadu pustio ga je da se brani sa slobode.

Ovo nije prva laboratorija ovakve vrste koja je otkrivena u Srbobranu, što ukazuje da proizvodnja marihuane dobija šire razmere, a njena prisutnost na ulici je značajna, pre svega kod mlađe populacije.

Inače marihuana se tretira kao "laka" droga i postoji niz udruženja i pojedinaca koji se zalažu za legalizaciju ovog opijata. Sve popularniji kod uživalaca postaje takozvani skank koji predstavlja genetski modifikovanu marihuanu, koja se gaji u takozvanom unutrašnjem uzgoju. Biljka je znatno manja u odnosu na standardnu visinu obične biljke marihuane koja ide i do dva metra visine, ali je koncentracija opijata koji se dobija iz biljki u unutrašnjem uzgoju (laboratorijski) znatno veća. Zbog toga, ali i zbog mogućnosti uzgoja bez obzira na vremenske uslove ovakav vid uzgoja postaje sve češći, pa samim tim i skank je sve prisutniji na nelegalnom tržištu opojnih droga.U odnosu na cenu proizvodnje, cena skanka na ulici u tkz maloprodaji je značajno uvećana, tako da ne čudi da se sve češće pojavljuju kućne laboratorije za proizvodnju ovog opijata. Kako Srbobran.net saznaje cena takozvanog pisa na ulici (grumen skanka težine oko jednog grama) prodaje se po ceni oko 1.000 dinara, dok je cena smotanog džointa od 250 do 500 dinara.

Ono što generiše ovaj "biznis" osim lake zarade i potražnje svakako je i ekonomska kriza, odnosno nemogućnost pronalaženja legalnog zaposlenja. Internet je u tom smislu svima koji se odluče na ovaj rizičan potez pokretanja nelegalne proizvodnje i prodaje marihuane neophodna podrška jer postoji niz sajtova i foruma koji se pod plaštom zalaganja za legalizaciju proizvodnje i upotrebe marihunane često nađu na usluzi potencijalnim uzgajivačima jer nude gotovo kompletna uputstva kako formirati laboratoriju i na koji način uzgajati marihuanu kako u prirodnim, tako i veštačkim uslovima.Kako je u svom saopštenju Policija objavila kod Vladimira J. pronađena je sva neophodna oprema za unutrašni uzgoj marihuane, a to podrazumeva elektromaterijal, rasvetu, hemijska sredstva, supstrate itd.

Srbobran.net saznaje da se Vladimir J. pored nelegalnog uzgoja marihuane u podrumu svoje kuće istovremeno bavio i legalnim uzgojem lekovitih i gljiva koje se koriste za ishranu.

Marihuana je najčešće korišćena droga u svetu i kod nas. U svetskom žargonu postoji preko 200 naziva za marihuanu, a kod nas se najčešće koriste termini: trava, vutra, sit, pot, gandža, mara.

Marihuana se dobija preradom lišća i cveta (rezanje, sušenje, mlevenje) biljaka konoplje: Cannabis sativa, Canabis indica, Canabis ruderalis. Kanabis je jednogodišnja biljka (muška i ženska) u obliku grma visokog jedan do dva metra. Delovi biljke pripremljeni za upotrebu sadrže 4 -12% aktivnog sastojka.Glavni sastojak u marihuani (pored još 400 drugih sastojaka) je jedinjenje THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti. Efekti marihuane zavise od jačine i potencije THC-a koji sadrži. Jačina droge se meri s obzirom na prosečnu količinu THC-a. Marihuana prosečno sadrži oko 3% THC-a.

Što se tiče uticaja na raspoloženje i ponašanje, korišćenje  marihuane izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

S.Š.
Foto: internet 

Postavio: Srbobran.net dana 2012.09.04   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama