Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
U poseti Milanu


Vaš reporter u Milanu na promociji opštine Šid u zgradi Evropskog parlamenta...

Na poziv Zorana Mladenovića, predstavnika za Srbiju EXPO Italia ( asocijacija koja se bavi promocijom izvoza, trgovine, ulaganja italijanskih kompanija na strana tržišta ) Srbobran.net je u prilici da objavi priču iz Milana gde je u ponedeljak boravila delegacija opštine Šid, koju su činili predsednica opštine Šid Nataša Cvjetković, republički poslanik Željko Brestovački, poslanik u Skupštini Vojvodine Predrag Sremčić, šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i kandidat za poslanika u Skupštini Vojvodine Bogdan Travica i direktor J.P. Vodovod i predsednik udruženja voćara opštine Šid Milan Pinić. Ova delegacija najpre je posetila SogeMI - II mercato del mondo, ogromnu veletrgovinu voćem, povrćem,cvećem i ribom, a potom održala prezentaciju svoje opštine i u zgradi Evroppskog parlamenta u Milanu susrela se sa italijanskim biznismenima zaiteresovanim za ulaganje u Srbiju i dislociranje svojih fabrika u našu zemlju.


Na SogeMI - II mercato del mondo veletržnici praktično se snabdevaju sve trgovine u Lombardiji (regija čiji je centar Milano).

- Do sada je EXPO Italia više puta posredovala u ostvarivanju poslovne saradnje Srbije i Italije u sferi investiranja i dislociranja proizvodnih pogona italijanskih kompanija u Srbiju.Poseta Milanu delegacije Šida je u tom smislu samo nastavak uspostavljanja saradnje i predstavljanja Srbije kao dobrog mesta za investiranje italijanske privrede. Trenutno zahvaljujući saradnji EXPO Italia i opštine Šid u ovu vojvođansku opštinu investira se 16 miliona evra, a razgovara se i o investiciji koja bi bila vredna 30 miliona evra. Protokol koji proizilazi iz ove posete Italiji i koji potpisuju EXPO Italia i Opština Šid već su potpisali gradovi Užice i Niš, a razgovara se i sa gospodinom Đilasom gradonačelnikom Beograda kazao je za Srbobran.net Zoran Mladenović, naš domaćin prilikom posete privrednom i poslovnom centru severne Italije dodajući:


Predsednica opštine Šid i Zoran Mladenović ispred zgrade Evropskog parlamenta

- EXPO Italia u budućnosti ima nameru da značajnije doprinese uspostavljanju saradnje italijanskog privrednog sektora i Južno Bačkog okruga, jer investitori, pre svega iz Lombardije pokazuju interesovanje za ulaganje u poljoprivredu i energetiku, a takođe i za dislociranje svojih fabrika iz zemalja koje su u našem okruženju, a postale su članice Evropske Unije, ili će to postati u najskorije vreme.
Prilikom posete poslovno trgovinskom centru SogeMI - II mercato del mondo, predstavnici Šida imali su priliku da se detaljno upoznaju sa načinom rada ove ogromne tržnice i mogućnostima da se voće i povrće iz Vojvodine nađe na italijanskom tržištu. Delegaciju Šida primio je vlasnik tržnice Luigi Prevedal koji je predstavio projekat nove tržnice koja će uskoro početi da se gradi.Takođe dao je neke smernice Šiđanima šta je to potrebno da urade da bi se voće i povrće iz ove sremske opštine pojavilo na Milanskoj tržnici, koja spada u red većih i organizovanijih u okviru zemalja Evropske Unije. Prilikom obilaska SogeMI, predstavnici Šida imali su zvaničan susret i sa Stefanom Zanijem generalnim direktorom ovog kompleksa, kao i sa Mario Losijem koji je zadužen za odnose sa inostranstvom.Poseban značaj imala je poseta Šidske delegacije zgradi Evropskog parlamenta, gde su Šiđani imali priliku da direktno predstave kapacitete svoje opštine i sve ono što čini ovu opštinu dobro mesto za ulaganje. Domaćin ovog sastanka Emil Milovan generalni sekretar EXPO Italia kazao nam je onako uz šarmantan osmeh da je godišnji prihod italijanskih firmi koje su bile pozvane na ovaj susret i koje su se odazvale, vredan u bruto iznosu oko 20 milijardi evra, što već samo po sebi dovoljno govori. Opštinu Šid i njene kapacitete predstavili su predsednica opštine Šid Nataša Cvjetković, republički poslanik Željko Brestovački i šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i kandidat za poslanika u Skupštini Vojvodine Bogdan Travica.Svi učesnici ovog susreta dobili su brošure koje na odličan način reprezentuju Šid, ali i niz odgovora na pitanja koje su direktno mogli da postave zvaničnicima ove opštine.U okviru ovog susreta kome je između ostalog prisustvovao i Cesare Fritelli u EXPO Italia odgovoran za odnose institucija u Rimu sa zemljama Mediterana, Balkana i Bliskog Istoka, Šiđani su dobili priliku i da se upoznaju sa projektom po kome je Milano poznat, a to je termovalizator u kome se selektovanjem gradskog otpada, uz očuvanje životne sredine proizvodi termo i električna energija. Prezentaciju su održali Dante Salimbeni inžinjer koji je 30 godina svog rada uložio u projekat izgradnje Milanskog termovalizatora i ing Giancarlo Majocchi odgovoran za ekološku održivost projekta.


Jedan od gostiju EXPO Italia čuveni svetski dizajner Silvano Bulgari (levo) sa vašim reporterom

Nakon zvaničnog dela ovih susreta za sve učesnike razgovora u zgradi Evropskog parlamenta EXPO Italia organizovala je svečani ručak u Restoranu Crivelli koji je smešten u Castello Crivelli, tvrđavi koja je izgrađena 1540. godine i koja je pod zaštitom države.Nakon  ove posete delegacije opštine Šid, centru severne Italije Milanu, danas je u Šidu potpisan protokol o saradnji opštine Šid i asocijacije EXPO Italia. Protokol su potpisali predsednica opštine Šid Nataša Cvjetković i generalni sekrerar EXPO Italia Emil Milovan.

S.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2012.04.26

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama