Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
U Srbobranu bezbedno


-Stanje bezbednosti u Opštini Srbobran za oktobar mesec ocenjujemo kao stabilno i dobro, kazao je za Srbobran.net Radoljub Đinović, komandir Stanice policije u Srbobranu.


U oblasti javnog reda i mira, tokom oktobra registrovano je jedanaest prekršaja, što je u odnosu na prošli mesec između tri i četiri puta manje. Radi se o manjim prekršajima i to uglavnom tučama između jednog ili dva lica. Nije bilo tuča na međunacionalnoj osnovi.

U oblasti suzbijanja kriminaliteta tokom oktobra na teritoriji naše opštine registrovano je 14 krivičnih dela. Uglavnom se radilo o krađama i teškim krađama. Rasvetljeno je ukupno 77% slučajeva, što je po rečima Đinovića prilično visok nivo i trend koji se prati tokom cele godine.

Nije bilo krivičnih dela sa elemetima nasilja, razbojništava, ubistava, pokušaja ubistava, oružanih plljački i drugih većih krivičnih dela. Kao razlog Đinović navodi preventivno pokrivanje ključnih tačaka za činjene takvih krivičnih dela.

U saobraćaju je tokom predhodnog meseca registrovano deset saobraćajnih nezgoda. Nije bilo smrtno povređenih. Dva lica su zadobila teške, a jedno, lakše telesne povrede.

-Pored svega navedenog podsetio bih da je oktobar mesec vreme kada se na poljima obavljaju mnogi poljoprivredni radovi i da je stoga veći broj poljoprivrednih mašina prisutan u saobraćaju. Ovaj put mali broj nezgoda nam daje za pravo da budemo zadovoljni rezultatima bezbednosti u saobraćaju, kaže Đinović.

I dalje u domenu saobraćajnih prekršaja dominira problem sa teškim kamionima na putu M22 gde je na snazi zabrana kretanja kamiona preko 12 tona nosivosti, pa je u toliko najveći broj prekršaja zabeležen baš u tom domenu.

-Iskoristio bih saradnju sa web portalom Srbobran.net da građane naše opštine upozorim na pojavu koju smo uočili tokom prošle i predprošle godine. Naime kako se približava vreme Krsnih Slava, došli smo do saznanja da počinioci krivičnih dela iz domena krađa raspolažu podacima kada ko slavi Slavu, koriste trenutak odsutnosti od kuće, jer mnogi od nas odlaze u posete i na slave kod prijatelja i rođaka. Tada se vrše krivična dela u kućama za koje počinioci krivičnih dela znaju da su vlasnici i stanari odsutni, uglavnom otuđujući novac i predmete od zlata. Zato apelujem da se u saradnji sa komšijama malo više obrati pažnja. Po mogućnosti bilo bi najbolje da se u tim situacijama obezbedi prisustvo barem jednog punoletnog lica u kući. To je jedan prevetivan način da suzbijemo ova krivična dela. Uglavnom su na meti kuće imućnijih građana i onih za koje se zna da poseduju veću privatnu imovinu. Uočena je još jedan pojava, koja se dovodi u vezu sa krađama u kućama i stanovima. Ukoliko imate višekratno telefonsko pozivanje, a da vam se nakon javljanja sa druge strane ne odgovori, ili se ponovi više puta da je greška, ne bi bilo loše da nam se javite, jer pokazalo se da je obično upravo to jedan od mogućih indikatora da se planira krađa, naime na taj način počinioci krivičnih dela proveravaju da li ima nekoga u kući, odnosno u koje vreme nema nikoga, kako bi oni mogli da „rade“. Pravovremenim upozorenjem da su ovakvi telefonski pozivi učestali mi dobijamo mogućnost da preventivno delujemo, izvršimo opservaciju kuće i obezbedimo objekat, ukoliko se pokaže da je to potrebno, istakao je komandir Đinović.

A.Š.

U Srbobranu 03.11.2008. 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.04   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama