Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
Pročitali Gajina...


Predsednik Opštine Branko Gajin za kratko vreme oglasio se na više medija.

Nakon izbora poslali smo g-dinu Gajin i mi nekoliko pitanja, ali odgovore nismo nikad dobili. Shvatili smo da ne želi da govori za ovaj web portal. Zato čitamo njegove intervju-e date drugima.


Zanimljiv, sa više aspekata je bio njegov četrdesetpetominutni radijski nastup.Na radiju Srbobran u razgovoru sa Nadom Šarčev govorio je predsednik Branko Gajin o više tema i bilo je nadasve zanimljivo slušati, ali nećemo se baviti ovim medijskim nastupom, iz kolegijalnih razloga. U suštini ovaj intervju nosi jednu teško shvatljivu situaciju, ali o tome možda nekom drugom prilikom. Intervju koji je predsednik Branko Gajin dao neimenovanom novinaru oficijelnog sajta Opštine Srbobran je od svih koje je dao ovih dana najsadržajniji, pa utoliko njemu posvećujemo pažnju. Gajin tu najpre govori o formiranju, aktivnostima i planovima nove opštinske vlasti. Kaže da je njegova grupa građana osvojila 13 mandata i da je formiranje skupštinske većine bilo teško, čak na momente i mučno. Apostrofira odličnu saradnju sa DS i kao partnere u vlasti spominje Mađarsku koaliciju. Ni jednom rečju nije pomenuo stranku G17plus (članovi ove stranke bili su na izbornoj listi Branka Gajina). U ovom trenutku ta stranka ima u SO pet odbornika, dok je Dragan Ornjakov predsednik OO G17plus, član opštinskog Veća zadužen za sport. Da li se radi o previdu, ili je nešto drugo u pitanju, teško može da se zaključi iz ovog intervju-a. Poslednjih dana mogli su se čuti nagoveštaji da će G17plus formirati svoju odborničku grupu u Skupštini. Proverili smo ovu informaciju i dobili uveravanja da u tome nema istine. Svejedno,  zašto G17plus ne  zaslužuju  da budu pomenuti kao učesnici u vlasti u Srbobranu?

Što se tiče odlične saradnje sa DS-om šta se pod tim podrazumeva?  Da li to što je kao jednu od prvih, svojih aktivnosti, ako ne i prvu, kao novoimenovani predsednik predložio i dobio, bez problema, smenu dva direktora (Graditelj - Čalenić, Dom Kulture - Nikolić),  koji su bili kadrovi DS?

Gajin u ovom intervju-u koristi priliku da iskaže žaljenje što LSV nije partner u vlasti, ali i da pošalje poruku da su za njih vrata i dalje otvorena. Pitamo se da li isto važi i za SPO sa kojim je Liga zajednički nastupila na prošlim lokalnim izborima i osvojila dva mandata? Da li za njih nema mesta u koalicionoj vlasti Branka Gajina?  Da li nepominjanje SPO može da se tumači kao  ubacanje crva sumnje Dudvarskom i SPO, da im LSV radi nešto iza leđa?

Kao ciljeve novoformirane vlasti Gajin, u intervju-u koji je dao za oficijelni sajt Opštine Srbobran, navodi rešavanje problema nezaposlenosti i borbu protiv siromaštva. U tom svetlu podsetićemo na njegovu izjavu od 23.03.2008. kada je u tekstu „Strani investitori u Srbobranu“, koji je objavljen na opštinskom oficijelnom sajtu kazao:

- Više puta sam to ponovio da će 2008.godina biti godina zapošljavanja, godina kada počinje da se rešava problem nezaposlenosti, a definitivno 2009.godina će biti godina kada ćemo s uspehom rešiti taj problem.

Podsetićemo tekst pod naslovom "Strani investitori u Srbobranu" objavljen je povodom gostovanja kod predsednika Opštine, osamdesetčetvorogodišnjeg Valter Rudolfa, vlasnika firme PHIWA iz Nemačke. Između ostalog, tada su zajednički najavili izgradnju hale, sa tendencijom širenja,  koja će u startu zaposliti 60 radnika. Gajin je tada izjavio: "Rudolf Valter će da dovede njegove, poslovne prijatelje koje vuče sa sobom i on je mere opreza rekao zaposliće se 200 radnika, ali ta cifra ide od 200 do 1.000 radnika, sve zavisi koju će firmu da dovede.Očekujem da će početi da gradi halu od 18.000 kvadrata krajem aprila, početkom maja, a biće završena 01.avgusta i prvih 60 radnika za koje sam isključivo uslovio da moraju da budu iz Opštine Srbobran, a sa čime se on složio, početi raditi."

Konačno u istom tekstu Gajin nagoveštava dolazak još nekoliko firmi za koje kaže da će možda početi da rade i pre ove , posebno pominjući Lakiplast iz Novog Sada. Pomenuo je ugovore sa tri firme od kojih jedna pravi kečap. U tom smislu je kazao: "Tako da najkasnije septembra meseca ja očekujem 300 do 400 radnih mesta u Opštini Srbobran." Postavlja se pitanje, šta se desilo sa tim firmama? Da li su odustali? Da li se negde zakomplikovalo? Ko koči?Ko sprečava razvoj Srbobrana i zašto?Da li su ovo bila samo predizborna obećanja?

U intervju-u koji smo pročitali, Gajin posebno pominje infrastrukturu i ulaganja u tom pravcu.Praviće se Aqua park i stanovi za mlade. Biće banja u Srbobranu! Ovo može da zvuči i podsmešljivo kad se ovako napiše, ali zaista Gajin izjavljuje da će ovaj Aqua park biti banja po uzoru na slične u susednoj Mađarskoj. Daj bože.Biće tu zapošljavanja, a razvijaju se i tercijalne delatnosti koje obezbeđuju nova radna mesta. Gajin kaže treba tu para dosta. Zato ćemo prodati objekat u Sutomoru. Dobićemo 5-6 miliona evra. To kad imovina pređe u opštinske ruke, jer ako se sad proda, novac ide u državnu kasu, zato prodaje nema do daljnjeg, kaže Gajin.

I kada je već reč o infrastrukturi - dva infrastukturna objekta privlače pažnju javnosti. Prvi je završio na vanrednom zasedanju Skupštine. Radi se o repetitorima jednog mobilnog operatera. Građani skupili oko hiljadu potpisa protiv njihovog instaliranja u naseljenom mestu, jer smatraju da to može da bude opasno po zdravlje. Da zrači. Dom Zdravlja podržao ovu inicijativu. Branko Gajin i njegovi odbornici kažu da to nije opasno. Da imaju saznanja da zrači fen za kosu, frižider, pa se niko ne buni, da je u Turiji izgrađen sličan toranj, pa se niko ne buni.

Drugi objekat je novoizgrađeni kamionski parking. Kamiondžije protestvuju, kažu plaćaju previše, a ne dobijaju gotovo ništa. Gajin kaže da je tamo postavljen lep, strugani asfalt, a kamiondžije da je nabacan sloj lošeg asfalta i da ne mogu ni gumu da promenu na vozilu, jer dizalica upada u zemlju. Još su ga prozvali za samovolju i obmanjivanje građana.

U ova dva infrastukturna objekta (čitaj problema), novac koji je u pitanju nije ni blizu onoga koji je planiran za aqua park i stanove, pa ipak ispala velika frka. Zbog toga se otvara pitanje, da li postoji nekakav barem načelan koncenzus javnosti oko aqua parka i stanova? Ko je to dogovorio, kad i kako? 

Konačno, predsednik Gajin kaže da ćemo  (Opština) da se zadužimo kod banke kako bi se nastavilo sa razvojnim planovima. U komentarima na ovom web portalu, pojavila se tvrdnja da nisu plaćeni radovi na asfaltiranju ulica u Srbobranu, ima li istine u tome? Da li je tačno da započeti radovi na popravci hale sportova značajno kasne jer nema para, da nekim službama koje su na budžetu, takođe plate kasne, da li zaista nema par stotina hiljada dinara za najorganizovaniji i najnapredniji sportski klub (RK Srbobran napustio takmičenje) u prošloj godini u Opštini Srbobran? 

Da li je ovo previše otvorenih pitanja posle nekoliko objavljenih intervju-a u kratkom vremenskom roku u više medija?

Ako uzmemo u obzir da je u pitanju opšti interes javnosti, zanemarujući parcijalne interese,  sa zadovoljstvom ćemo objaviti odgovore predsednika Opštine na pitanja koja smo u ovom tekstu otvorili. Ukoliko ih dobijemo...

S.Š.

Srbobran 18.09.2008. 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.01   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama