SRBOBRAN.net Web Portal


http://www.srbobran.org/news/1/13/mora-da-se-zna-koliko-ko-doprinosi/

Verzija za štampu / To ScreenviewMora da se zna koliko ko doprinosi


Miodrag Jovović rođen je u Vrbasu 1952. godine.Osnivač je Sindikata "Nezavisnost" u "Vital-u". Član Demokratske stranke od aprila 1990.U mandatu 2000.-2004. Predsednik Izvršnog odbora SO Vrbas.

Predsednik je Upravnog odbora nacionalnog parka "Fruška Gora" od novembra 2001.godine.Aktivni alpinista i Predsednik Organizacionog odbora projekta "Everest 2006" čiji je pokrovitelj Izvršno veće AP Vojvodine. Bio je vođa dve pripremne ekspedicije za konačni uspon na Mont Everest: "Baruntse 2003" - uspon na 7200m visok vrh i "Shishapangma 2004" - uspon na vrh visok 8012m.Preporučujemo da posetite http://www.vojvodineanexpedition.net/ Na radu u pokrajinskom sekretarijatu za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju. Obavlja funkciju zamenika sekretara.Postavljen na mesto poverenika DS za Srbobran. Prihvatio poziv da govori za Srbobran.net.

S obzirom na rezultat koji je DS ostvario u Srbobranskoj Opštini na poslednjim izborima izvesno je da su građani veoma zainteresovani šta će biti sa DS u Srbobranu. Zato vam se pre svega zahvaljujem što ste pristali da odgovorite na neka naša pitanja. DS je dobila većinu glasova srbobranaca na republičkim i pokrajinskim izborima, ali je katastrofalno prošla na lokalu.Osvojen je samo jedan skupštinski mandat. To ukazuje na činjenicu da srbobranci, šire gledano, imaju poverenja u DS, ali da nisu zadovoljni predhodnim radom Demokratske stranke u Srbobranu. U jednoj takvoj situaciji, postavljeni ste za poverenika stranke.Podsetićemo, već duži period, nakon unutrašnjih sukoba i raspuštanja opštinskog odbora, DS u našoj Opštini radi bez stranačkih organa na nivou povereništva. Na sastanku sa članovima stranke koji su predloženi za organe lokalne vlasti, kazali ste da najveći potencijal demokrata leži u članstvu. Na koji način mislite da pokrenete članove, ali i simpatizere  da se uključe u rad stranke?


Odgovor:

Odgovor leži u korenu problema. Naime, pad rejtinga je usledio  nakon pogrešno vodjene politike na lokalu u smislu da se, pre svega vodilo računa o sopstvenim a ne o interesima glasača i ostvarenja programa DS. To znači da se članstvo pre svega mora okrenuti osnovnim vrednostima koje zastupa DS pa će i poverenje koje DS ima u glasačkom telu u Srbobranu biti veće i u lokalne predstavnike Stranke.

Takodje, DS će na lokalu podržati, svojim kapacitetima iz Pokrajine i sa nivoa republičke vlasti, sve projekte koji će unaprediti života u Srbobranskoj opštini i to se jasno i javno mora saopštiti da bi se znalo ko koliko doprinosi poboljšanju stanja u Opštini .

 

Kako vi tumačite taj nesrazmerni rezultat na izborima – s’ jedne strane pobedu liste za Srbiju i Vojvodinu i debakl na lokalnim izborima s’ druge? Znam da odgovor na ovo pitanje nije lak, ali sigurno ste razmišljali o tome kada ste prihvatili da budete poverenik...

Odgovor:

Prethodni poverenik je preuzeo stanje u lokalnoj organizaciji DS u trenutku kada su nastupile serije izbora i sa podeljenim članstvom je dobro odradio izbore na višim nivoima ali na lokalu se, nažalost nije organizovala cela organizacija pa je takav i rezultat. Moja namera je da se angažuju svi postojeći i za rad raspoloženi članovi. ali i da se prime novi ljudi koji će doneti novu energiju. E,  taj spoj mora biti shvaćen kao šansa za sve,  a ne kao pretnja interesima pojedinaca. Ponavljam da rad za Stranku donosi boljitak svima koji u tome učestvuju.

 

Po prvi put ste u ulozi poverenika. Poznato je da ste jedan od osnivača DS u Srbobranu. Da li je utoliko pred Vama veći izazov da ovde konsolidujete DS ?

Odgovor:

Srbobran je dobio Odbor DS 1995. i tada je član postao i pokojni Milan Dunđerski koji je u naredna tri mandata bio poslanik u Skupštini APV po VEĆINSKOM principu, a DS je bila u vlasti u opštini od 1996. Bilo je grešaka u vršenju vlasti i u periodu od 2000. do 2004. što je takodje rezultiralo ovim današnjim stanjem na lokalu. Greške su činjene i nakon toga  svest o tome može samo da pomogne svima  nama u sledećem periodu.

Mene lično rastužuje ova uloga i činjenica da više nema Milana Dundjerskog sa koji  sam postao i dobar prijatelj u medjuvremenu. Time je i moj motiv za rad veći , stoga pozivam sve koji žele dobro Opštini Srbobran i DS da nam se pridruže i porade na novom imidžu Stranke.

 

DS je na republičkom nivou ušao u koaliciiju sa SPS-om. Nesumnjivo to je bila teška, politička odluka,  na neki način iznuđen potez , pre svega znajući genezu odnosa na relaciji DS - SPS. Ima onih koji su skloni da povuku paralelu izmedju takvog poteza demokrata na republičkom nivou i formiranja vladajuće većine ovde na lokalu. Doduše, razlika je u tome što DS ovde nije većinski, nego manjinski partner u koaliciji koju predvodi Branko Gajin sa svojom grupom građana, ali svejedno,  da li Vi pronalazite sličnosti ?

Odgovor:

Nema sličnosti, jer je jasno da lokalni izbori imaju drugo značenje za glasače što su oni i veoma jasno pokazali na izborima u Srbobranu.

Medjutim većini u Srbiji, a naročito u SPS je postalo jasno da put ka vrednostima Evrope nema alternativu i da će sve drugo biti ćorsokak. To je i raspad u SRS jasno pokazao ovih dana. Evropski deo Srbije u svim strankama je pobedio i tu, za sada nema zaustavljanja.

Kao poverenik DS za Srbobran do formiranja novog Opštinskog odbora stranke imate odrešene ruke. U mesecima koji su ispred nas, sigurno nas očekuje unutar stranačka borba za pozicije. Biće i onih koji će preko Vas pokušati da se što bolje pozicioniraju u hijerarhiji DS, a možda realno to ne zaslužuju. Da li to što ste iz Vrbasa, a ne srbobranac  u ovom slučaju, doživljavate kao hendikep ili prednost?

Odgovor:

Prednost u svakom smislu. Moja prednost je i u tome što verujem da svi koji hoće da rade treba da imaju osim opšteg i lični cilj. Ne obrnuto! Samo ta kombinacija ambicije i energije sa dobrom pozicijom i Programom DS daće rezultate.

Poznato je da ste zaljubljenik u alpinizam, a to ume dosta da govori o karakteru čoveka. O njegovoj izraženoj volji za pobedom, osvajanjem, o istrajnosti i nepokolebljivosti. Tako, da u tom smislu, odajete utisak čoveka koji je u pravo vreme na pravom mestu. Pred Vama je zadatak da formirate Opštinski  odbor stranke koja nikad nije bila jača na državnom nivou i nikad slabija na lokalnom. Popeli ste se na Himalaje nekoliko puta i bili pred velikim izazovima. Gde u tom smislu vidite težinu zadatka koji je sadržan u ulozi poverenika. Odnosno da li planinarenje i politika mogu da se porede i da li imaju bilo šta zajedničko, osim Miodraga Jovovića?

Odgovor:

Reč pobeda na početku pitanja je pogrešna! Nijedan normalan alpinista NIKADA  neće pomisliti da je pobedio planinu ako se na nju popeo, i  što je još važnije sišao sa  planine.

Svakako je u karakteru čoveka sklonost ka sportu i izazovu. Ja lično nisam birao da budem poverenik u Srbobranu, jer sam u prethodnih pet godina radio sa odborima u Sremu i sa tim rezultatima  sam veoma zadovoljan. Ovo mi je namestio moj drug Miloš Gagić, da se ne opustim, valjda. E za to služe drugovi.

Koristim ovu priliku da pozovem sve kojima je DS bliska da nam se pridruže i neka se jave u kancelariju DS u Srbobranu, ili na neki drugi način. Mogu i preko internet kontakata sa DS.

S.Š.

U Srbobranu 19.09.2008.
Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4®