Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Galerija / Događaji 2010 / Калварија
Калварија

Ova galerija je kreirana 2010.04.03 od Srbobran.net i trenutno sadrzi 14 slika.

Opis:
У северном делу Србије, данас Војводини, у некада тзв. Србској Војводовини - тада у саставу Аустријског царства, налази се десетак "Калварија" - верских објеката у којима верници католичке вероисповести обележавају Христов страдални пут од места суђења, са ношењем свог крста, до места погубљења.

Наша Калварија изграђена је 1864-1869. године након неколико таласа насељавања становништва католичке вероисповести и оних који су у њу тада прелазили. Пре неколико година србобранска Калварија обновљена је, уређена, замењене су иконе на свих 14 стубова. Обновљене су верске процесије, а које се одржавају на Велики Петак, на дан страдања Богочовека Исуса Христа.
Свој назив "Калварија" добила је по називу брда поред Јерусалима на којем су пре 2000 година обављана погубљења. Ово брдо због свог облика на латинском зове се "Калварија" (Calva - лобања), или "Голгота" - што је на грчком језику исти назив и употребљава се у Православним црквама - верама.
 
У време Христовог боравка на земљи ово брдо налазило се изван града Јерусалима.

Србобранска "Калварија" највећа је, како мештани воле да се похвале, на територији Србије.
 
Kellemes húsvéti űnnepeket   -   Христос воскресе
Р.М.М.


 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na drutvenim mreama